Stubbfräsning med maskin

Stubbfräsning & borttagning av stubbar

Stubbfräsning

Varje nedtaget träd lämnar en stubbe efter sig, vissa mindre vackra än andra. För att få bort stubben är det enklaste sättet att fräsa, då det är inget slit med spade, hacka och yxor.

Skonsam mot kringmiljön

För att minst påverka vegetationen runt omkring är stubbfräsningen skonsammast. Hålet där stubben har funnits blir bara något större än stubben själv. Stubbfräsen körs in på hjul och arbetar med en roterande klinga över stubben som fräser långa spån. Vid tidigare tekniker så har oftast grävmaskin används eller bara att låta den ruttna bort. När man använder grävmaskin så behövs både stort utrymme att ta sig fram men även stort utrymme runtom stubben för brytningsprocessen. Vilket oftast resulterar i omplanering av trädgården. När man låter en stubbe ruttna bort så tar det oftast fruktansvärt många år och är väldigt fult i trädgården.

När stubben är fräst så bör man ta bort allt spån ur hålet, sen är det bara att fylla med jord och packa till den så går det utmärkt att till exempel så gräsmatta, göra en rabatt eller lägga stenplattor!

Djupet på gropen

Djupet på gropen beror på vad som ska göras på platsen efteråt. Spånet bör forslas bort i komposten och gropen fyllas med ny jord om tanken är att det ska växa något på den plats där stubben var.

Om det ska läggas till exempel stenplattor på stubbens plats behöver gropen fräsas ur djupare så att det finns ordentlig plats för grundmaterial under stenarna.

Liten och smidig

Stubbfräsen som används är både liten och smidig! Maskinen är anpassad för tomter då den i transportläge endast 73 cm bred vid hjulen. Detta gör att man kommer i genom grindar som är 80cm breda!